Tips för att mäta och räkna på företagets hälsa
Så lite som 40% av företag har en strategi för hälsa och endast 22% av dem använder data för att underbygga strategin. Detta visar en undersökning gjord bland mer än 900 HR i 35 länder (1). Samtidigt uppger många att det är svårt att få tillräcklig budget från ledningen för att nå önskvärd effekt i hälsoarbetet.
Att mäta och räkna på hälsa är ett starkt skäl för att motivera investeringar inom hälsa. Trots detta är det alltså mycket få företag som strukturerat följer upp hälsoarbetet. Vi ger här tips för dig som vill mäta rätt, inte mer!
Bestäm varför ska du mäta
Svara på varför du ska mäta, vad du vill uppnå med mätningen och förankra detta i organisationen. Om målet är att skapa förändring är det förstås viktigt att du innan mätning bestämmer hur resultatet ska hanteras. Idag görs t ex en mängd hälsoundersökningar eller pulsmätningar, ”för att det var så länge sedan vi gjorde hälsoundersökning” eller ”för att det är modernt med pulsmätningar” vilket i sig inte är fel om man gör något av resultatet.
Välj relevanta utfallsmått
Välj utfallsmått som är relevanta för det övergripande målet med hälsoarbetet. T ex är det uddlöst att mäta sjukfrånvaro om du vill veta hur personalen mår. Se också till att det du mäter speglar det du avser att mäta. Det gör du genom att använda vetenskapligt validerade mätmetoder. Fråga din leverantör om du är osäker på hur det är med era metoder.
Mät rätt, inte mer
Spara tid, pengar och få effekt genom att justera er befintliga process så att den följer av vad som ger bevisad effekt; förankring, kartläggning, analys (av utfall, hälsa, ekonomiska beräkningar, åtgärder etc) insats och uppföljning. Justera eller ersätt process för hälsoundersökning, medarbetarundersökning eller annan kartläggning som inte ger önskad effekt, kill your darlings!
Räkna och analysera
Beräkna de ekonomiska konsekvenserna av mätningen. Det går utmärkt att göra detta, t ex med hjälp av verktyget som tagits fram av arbetshälsoekonomiska analysgruppen vid Karolinska Institutet. Verktyget finns för beräkning av psykisk ohälsa, hälsoundersökning och levnadsvanor samt ryggbesvär.
Vill du läsa material om det Arbetshälsoekonomiska analysverktyget:
- AON, 2018 Emea Health Survey, http://www.aon.com/2018-EMEA-Health-Survey/index.html.