Mental Health Run – en mycket positiv upplevelse!

Twitch Health har som vi tidigare berättat inlett ett samarbete med Mental Health Run. Loppet gick av stapeln för häromveckan och vår upplevelse var mycket positiv! Läs om hur Alexander Jansson på Twitch upplevde tillställningen!

Alexanders upplevelse av Mental Health Run

Det blev en solig lördag i slutet av oktober ute på Djurgården. Från 11-tiden började gräsfältet vid Sjöhistoriska museet att fyllas upp av människor i alla olika åldrar som hade gjort sig redo för att ta sig igenom den 5 kilometer långa banan som kallas för Mental Health Run. Glad och positiv stämning spreds snabbt och i sponsortälten träffade jag fler och fler peppade deltagare. Att det här är ett lopp med ett tydligt budskap råder det ingen tvekan om. Vid grannbordet till Twitch i sponsortältet stod Tilia, en ideell organisation för ungas psykiska hälsa. De har lagt fram tygpåsar med det kloka och fyndiga budskapet ”WE ALL CARRY SOMETHING”. De vill möta den grupp unga som står för den ökande ohälsan kopplat till ångest, oro och stress, inte sjukdom eller diagnos. Där de ser att det finns ett glapp idag, någonstans att vända sig. Det var mycket intressant att höra deras historia och hur de arbetar med så viktiga frågor.

När klockan närmar sig 13 samlas de drygt 1 000 deltagare som var på plats ute på fältet för att lyssna på årets öppningstal av Simon

Settergren, manusförfattaren till Kungen av Atlantis, en verklighetsbaserad film som handlar om att växa upp med en förälder med psykisk ohälsa. Det som Simon pratade om var något som många kan relatera till på ett eller annat sätt och Simon mötte stora applåder när han var klar.

Efter talet var det dags för en kollektiv uppvärmning innan det blev dags för att ta plats vid startlinjen. När klockan slog 13.00 gick startskottet och loppet satte igång. Startlinjen bestod med allt från vuxna, ungdomar, barnvagnar samt hundar. Det kändes unikt att få se en så blandad publik till ett lopp och när väl startskottet gick av såg man inga prestationskrav. Vissa sprang, andra gick och fler av dessa samtalade under hela loppet, en prestigelös stämning helt enkelt!

I målet tog vi på Twitch emot alla grymma medverkande med en välförtjänt återhämtande massage.

Det här var första året som Twitch deltog i loppet och vi fick mersmak! Att något så enkelt som 5 kilometer kan representera mycket av det som kan lyfta den mentala hälsan; Den fysiska aktiviteten, kravlösheten, det sociala sammanhanget och känslan av gemenskap och sammanhang i att vara ute och röra på sig tillsammans. Att sedan allt ekonomiskt överskott går till Psykiatrifonden gör det ännu enklare att vilja vara med och bidra!

Tack för alla glada tillrop och samtal, hoppas vi ses nästa år igen!

/Alexander på Twitch

Om Mental Health Run

Mental Health Run är ett ideellt lopp där deltagarna kan gå, jogga eller springa 5 km i syfte att synliggöra den fysiska aktivitetens betydelse för vår psykiska hälsa. Allt överskott från loppet går oavkortat till Psykiatrifonden vars uppdrag är att öka kunskap inom hela det psykiatriska och psykologiska fältet och för att minska fördomar om psykisk ohälsa.

Kontakt

För mer info, kontakta alexander.jansson@twitch.se.

    Vill du ha mer info?

    Meny