Nordenskiöldsloppet genomfört av Twitcher

Den 10 april gick världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet av stapeln. Loppet genomfördes för andra gången sedan 132 år med en distans på 200 km och start i Jokkmokk norr om polcirkeln. Sträckan i sig är med mer än dubbla Vasaloppets distans en rejäl utmaning. Denna prövning handlar inte så mycket om hälsa som att testa fysiska och mentala gränser. För mer läsning om skillnaden om fysisk aktivitet för hälsa och träning för prestation, läs vår bloggpost ”Är det skillnad mellan fysisk aktivitet för hälsa och prestation?”.

Twitch vd, Fredrik Karlsson (bilden, photo cred Erik Wickström), åkte loppet och vi kunde inte motstå att ta reda lite på de fysiologiska effekter som eventuellt drabbar en människa under lång tids längdskidåkning.

 

Inför en utmaning som Nordenskiöldsloppet behövs förberedelser. Även vältränade personers kroppar kommer över en sådan här distans att belastas ordentligt. Lite kuriosa för er som har åkt loppet eller är extra intresserade finns i artikeln: Clinical and Laboratory Responses of Cross-Country Skiing for a 24-H World Record: Case Report. Detta är en fallstudie där man testat en finsk skidåkare i samband med 24 timmars och ca 40 mils längdskidåkning.

Sammanfattningsvis visar artikeln på flera onormala värden efter 24 timmars skidåkning. Några av de biomarkörer som gav utslag är relaterade till muskler, hjärta, njurar, lever och inflammatoriska processer. Artikeln tar inte upp om denna enorma prestation gav några bestående effekter, även efter en längre tids vila. Det ska också tas i beaktande att detta endast är en casebeskrivning, dvs resultatet går inte att generalisera till andra individer. Det behövs mer forskningsunderlag inom området vilket i det här fallet inte är helt enkelt då försökspersoner som kan och vill tillryggalägga dessa distanser är relativt få. Emellertid torde det vara relevant att undersöka ultradistansers effekt på kroppen då även motionärer tar sig an sådana utmaningar.

Det är inte långsökt att tro att den finska åkaren i studien är den som Erik Wickström nyligen vann över när han slog världsrekord med imponerande 43,9 mil. Erick Wickström verkar må bra och avlägger rapport om sitt världsrekord här.

Vår slutsats och rekommendation att fundera över innan du ställer dig på startlinjen är om du har förberett dig genom träning och träningsmängd, rätt utrustning, noggrann planering för loppet, reservplan om det inte går som du tänkt dig och en hel del annat.

När vi idag frågade Fredrik Karlsson hur han mådde och upplevde loppet svarade han; ”Mår toppen, kroppen känns återställd och loppet var en enormt fin upplevelse. Det var förstås bitvis lite enformigt, jag menar, ännu en sjö, ännu mer barrskog. Åkte dock med ett grymt gäng och vi hade riktigt bra pepp vilket underlättade enormt.”

Läs mer om Redbullnordenskiöldsloppet och även lopprapport från Fredrik Erixon en av de teamkamrater som vår vd Fredrik Karlsson åkte med här.

    Vill du ha mer info?

    Meny