Så klarar du stressen enligt Giorgio Grossi

5 snabba frågor till Giorgio Grossi, docent och psykoterapeut vid Stressforskningsinstitutet och vid Stiftelsen Stressmottagningen

1. Vem är du och vad arbetar du med nu?

Jag delar min tid mellan att vara forskare och psykoterapeut. Jag ska starta ett forskningsprojekt där man studerar hur alltför kort respektive lång sömn hänger ihop med stressymtom och fysiologiska mått bland stresspatienter och friska kontrollpersoner. Som terapeut jobbar jag med behandling av personer som lider av stressrelaterad utmattning.

2. Varför har du valt att arbeta med just detta?

En gång för ca 25 år sedan lyssnade jag på ett föredrag om sambanden mellan stress och hjärtkärlsjukdom. Jag blev totalt fascinerad av hur föreläsaren kunde förklara sambanden mellan psykologiska processer och biologiska skeenden långt inne i kroppen. Då insåg jag att det var detta jag skulle hålla på med.

3. Vilka faktorer måste vara på plats för att en modern människa ska klara av stress och återhämtning så bra som möjligt?

En god nattsömn. Att man behärskar den sköna konsten att ständigt varva aktivitet med vila/återhämtning. Att ha en någorlunda klar bild av vad som är viktigt i livet och prioritera det i handling. Inte tro att all världens ansvar vilar på ens axlar. Och om man får önsketänka: ett arbete som ger balans mellan krav och egna påverkansmöjligheter.

4. Vad gör du själv för att balansera jobb, fritid, egna hälsan, nära relationer och familj?

Jag sover gott för det mesta. Jag försöker vara så närvarande jag kan med mina numera stora söner. Jag tränar ofta och roar mig så ofta jag kommer åt. Jag övar mindfulness. Och så har jag förmånen att ha ett arbete som jag verkligen tycker om.

5.  Vem skulle du vilja ställa fem snabba till och varför?

Filippa Reinfeldt för att hon är ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden i Stockholms Läns Landsting och därför kommer att bestämma hur stockholmarna kommer att få hjälp med sin stressrelaterade ohälsa i framtiden.

En gång för ca 25 år sedan lyssnade jag på ett föredrag om sambanden mellan stress och hjärtkärlsjukdom. Jag blev totalt fascinerad av hur föreläsaren kunde förklara sambanden mellan psykologiska processer och biologiska skeenden långt inne i kroppen. Då insåg jag att det var detta jag skulle hålla på med.

    Vill du ha mer info?

    Meny