Twitch Testar: Mindfulnessappen – meditera

Mindfulnessappen är en applikation som erbjuder guidad meditation med andningsövningar. Applikationen vänder sig till både nybörjare och mer avancerade användare. Den skapades för att underlätta att minska stress i vardagen och göra användaren mer närvarande i livet. Vi har valt att testa denna applikation då trenden och efterfrågan av stöd för mental hälsa ökar.

Idag används applikationen av över 1 miljon personer och finns i över 130 länder. Appen erbjuder både en gratisversion och premium. I skrivande stund är appen nr 26 på nedladdningslistan i ”Hälsa och Motion” och därmed en av de mest nedladdade applikationerna för mental hälsa.

Vad är Mindfulnessappen?

Det är en samlingsbank av förinspelade guidade meditationer, en guidad meditation betyder helt enkelt att du blir guidad av en instruktör att utföra övningar inom mindfulness, det kan variera från andningsövningar, avslappning eller stretchande övningar som ska bidra till mental avslappning och närvaro. Applikationen passar både den mer avancerade användaren såväl som nybörjaren, då både längd och innehåll i meditationerna varierar stort. Enkelheten i att alltid ha tillgång till appen i kombinationen med möjlighet till korta program gör användandet enkelt och utan märkbara barriärer.

Appen erbjuder användaren att lätt komma igång med just program ”Kom igång”, möjlighet att spara ”Favoritmeditationer” och en stor samlingsbank för valfria meditationer. Applikationer erbjuder också push-notiser, som enklare får dig att komma ihåg när det är dags för nästa meditation. I samlingsbanken hittar du tema-meditationer, och olika program. Applikationen stöder en mängd olika språk, och fler olika guidade röster. Användaren får välja bakgrundsljud för att hitta rätt stämning.

Under Twitch testperiod testade vi både gratisversionen såväl som premium.

 

@Mindfulness Appen – Meditera

 

Gratisversionen

Denna version är en bra start för nybörjaren som vill komma igång med meditation och mindfulness. Du kan välja några utvalda guidade meditationer och längd på dessa, även bakgrundsljud är valbart. Påminnelser hjälper dig hålla kontinuitet, statistik på din utveckling .

+    En bra start att komma igång och prova sig fram om detta passar för just dig

     Efter ett tag blir innehållet ensidigt och då behövs premium för att öppna upp fler program

Premiumversionen

Denna version öppnar upp hela utbudet i applikationen och gör den obegränsad, bland annat finns program med fokus på stress, medkänsla och sömn. Med feature som ”meditation on the go” så har du tillgång till dina favoriter även off-line. Utbudet uppdateras kontinuerligt i fullversionen och kostnaden är 595 kr /år eller 95kr/månad.

+   Stort utbud av program, teman och guider. Uppdatering och nya program tillkommer hela tiden, möjlighet att lyssna även off-line och gränssnittet upplevs som enkelt och användarvänligt.

–    Som nybörjare kan utbudet att program verka övermäktigt och svårt att välja bland, därav tycker vi att gratisversionen är bra för nybörjaren. 

@Mindfulness appen – meditera

 

Testtema Stresshantering

I detta test av applikationen provades några guidade meditationer inom stresshantering i premiumversionen. I detta läge fanns en mängd olika meditationer att lyssna på och vi provade 3 olika inom temat för att utvärdera resultatet nedan.

+    Programmen fokuserar på andning och att kunna hantera de känslor som uppstår när man förnimmer en händelse eller känsla associerad med upplevelsen. Den guidande rösten gör det enkelt att följa med, och man får med sig verkningsfulla verktyg för att kunna hantera stress och mental press, främst genom djupandning.

–     Det kan vara negativt att man som användare behöver bläddra sig fram mellan ett stort antal program innan man hittar rätt, här kunde kanske applikationen hjälpa till att välja efter behov?

Målgrupp

Som tidigare nämnt är målgruppen bred, från nybörjade till avancerad. Träning av den mentala förmågan och prestationen är viktig. Många idrottsutövare använder sig av mental träning för att uppnå sina mål och pricka prestationen. Enkla övningar med djupandning kan ha positiv effekt på såväl vuxna som barn. Mindfulnes går till viss del ut på att förstå känslostämningen man befinner sig i och vara närvarande, därav är målgruppen bred och i kombination med längre och kortare sessioner så passar den in i vardagen för alla människor.

Effekt

Den upplevde effekten är mer lugn, eftertänksamhet och träning på att vara närvarande. Ett tips är att göra övningarna i grupp, ex på jobbet eller på idrotten för att diskutera effekten tillsammans efteråt. Effekten blir också en bättre förståelse för stress och hur man med enkla verktyg kan påverka denna.

Testpilotens subjektiva betyg

” Min upplevelse är väldigt bra av applikationen, enkla verktyg och en mängd av program att välja på. Applikationen borde vara en del av vardagen och har en solklar plats bredvid träningsdagboken i telefonen. Enkelheten i kombination till ett bra pris för premiumversionen gör betyget ännu bättre, testa!” Marcus Lager, Twitch testpilot

 

    Vill du ha mer info?

    Meny