Twitch Health Testar: Barry’s Bootcamp

Vem är nu Barry och vad är Barry’s Bootcamp?

Barry’s Bootcamp är i korthet instruktörsledd högintensiv träning i grupp där löpband varvas med stationsbaserad styrketräning där kroppsvikt, hantlar, gummiband mm används som belastning. Varje dag fokuserar på träning av olika muskelgrupper.

Barry’s grundades -98 av Barry Jay i West Hollywood och den första studion i NYC öppnade 2011. Barry’s tagline förpliktigar med det kaxiga: ”The Best Workout in the World”. Vi ville prova för att se om det stämmer och testade konceptet ett drygt år sedan i NYC. Barry’s har sedan en tid tillbaka etablerat sig i Stockholm och nu även öppnat i Göteborg. Vi delar här med oss av vår upplevelse.

Barry’s är en variant av de många träningsstudios som etablerat sig i och med den differentiering som sker i en mognande träningsindustri. Träningsmarknaden har gått från ”ett gym för alla” till allt fler specialiserade träningsstudios där vissa koncept inriktar sig på en nischad målgrupp. Här ses t ex  yogastudios, crossfitboxar, HIIT-studios som t ex svenska Acid Training och det tidigare hypade Soul Cycle, läs vårt test.

Twitch Health möter Barry’s Bootcamp

Som alltid börjar kundresan långt innan kunden kliver över tröskeln till träningscentret. För vår testpilots del startade det hela med en del uppfångat ”snack” om konceptet. Mer konkret startade mötet med Barry’s webb där bokning av pass görs. Här bokas den träningsstation du vill starta med, dvs löpband eller styrkestation. Du kan även välja dubbel styrka utan löpband. Vår testpilot som tränar dagligen valde att mixa styrka och löpning.

Bokningen är smidig och väl genomtänkt. Bland annat är det väldigt enkelt att bjuda med en vän till träning. På webben kan du även förbeställa din efter-träningen-shake och på så vis spara tid efter passet.

Vi besökte Barry’s Bootcamp Noho. Lokalen är till sin utformning designmässigt ”oborstad” till sin design vilket är bra och bjuder in till att träna ordentligt. Personalen på plats är hjälpsam och ger den nödvändigaste infon om vägen till omklädningsrum och träningslokal. Barry’s säljer en egen träningskollektion på plats och har förstås även en bar där shakes av olika slag serveras.

Tränaren är central på Barry’s

Instruktören för testpasset är Josey G som går runt och pratar med sina stammisar. Tränaren på Barry’s är central för träningsupplevelsen och konceptet tillåter, precis som på Soul Cycle att tränaren bygger sitt eget varumärke och på så vis bidrar till studions framgång.

Passdesign och målgrupp

Passet startar genom att volymen på musiken dras upp och ljuset i lokalen dimmas något. Publiken är uppskattningsvis 25-40 år, både kvinnor och män i relativt jämn fördelning. De flesta verkar vara återkommande kunder på Barry’s vilket är bra då passet startar utan tydlig instruktion.

Träningen som sådan är enkel och rakt på sak, löpintervaller varvas med styrka för ben och rumpa vid styrkestationen. Några av styrkeövningarna kräver hygglig kroppskontroll och insikt vid val av vikt på hantlar, något som en del av besökarna saknar. Konsekvensen av detta är att de mer komplexa styrkeövningarna utförs fel av några deltagare. Det här ses rätt ofta när ”svårare” rörelser utförs i grupp. Det är då förstås önskvärt att instruktören fångar upp detta och instruerar till rätt utförande.

Övningsvalet som knäböj, utfall och marklyft blandas med mer isolerade övningar där gummiband används. På löpbandet görs även vissa sidohopp och steg vilket till en början känns något ovant. Huvudsakligen spenderas tiden på löpbandet i löpintervaller där deltagaren själv reglerar hastigheten.

Dagens instruktör peppar och ger muntlig instruktion löpande. Övergångarna mellan intervaller, ökning av hastighet, från löpning till styrka blir något otydliga pga att ljudet i PA:t inte är kristallklart.

Lite knaster ljudmässigt hindrar inte en påtaglig träningspepp i lokalen. Passet är rejält svettigt och de flesta besökare ser ut att ta i och bli trötta. Passet som är 50 minuter är snabbt slut och många av deltagarna stannar kvar och hänger med instruktören när passet är slut.

Vår testpilot hade ett gediget schema och fick i farten fånga den förbeställda och namnmärkta shaken i baren på väg till David Bartons kyrkogym (sic).

Sammanfattning

Ok, är då Barry’s Bootcamp verkligen ”The Best Workout in the World”? Frågan är givetvis för ospecifik för att svara på.

Sammanfattningsvis går det att träna effektivt på Barry’s både på grund av passdesignen och en stämning som bjuder in till att ta i ordentligt.

Fakta

Twitch Health har testat Barry’s Bootcamp, Noho i NYC, högintensiv konditions och styrketräning med aktuell etablering i Stockholm. Testat pass fokuserade på Butt & Legs.

Pris/pass: 36 USD i NYC. På Barry’s Bootcamp Stockholm är priset 275 kr per klass. Det går även att köpa paket på upp till 50 klasser och då är priset/klass 160 kr. Det går även att köpa medlemskap som inkluderar ett givet antal klasser per vecka. För mer info besök Barry’s eller varför inte prova själv?

Nedan ser du pulskurvan för vår testpilot.

Plus

Enkel och intensiv träning, enkel och tidseffektiv paketering; från bokning till ombyte, träning och utcheckning.

Minus

Tydligare instruktioner om vid mer komplexa övningar, bättre ljudsystem och möjligen kan priset vara avskräckande.

Vi önskar Barry’s Bootcamp välkomna till Stockholm och ger en lyckospark till verksamheten – kör hårt!

 

 

    Vill du ha mer info?

    Meny