8 anledningar till varför du som arbetsgivare ska prioritera träning på arbetsplatsen

Vad innebär det för dina anställda att komma tillbaka från semestern? Kommer de begränsas i sin vardag att kunna röra på sig?

Här kommer 8  kraftfulla anledningar till varför du som arbetsgivare ska prioritera fysisk aktivitet och rörelse för dina anställda.

 1. Individer som är fysiskt aktiva kan bemästra stressande situationer bättre och får också mindre stresspåslag i kroppen.
 2. Dina medarbetare blir bättre och snabbare på att lära sig saker. En stor svensk studie fann tydliga samband mellan individers inlärningsförmåga och aerob kapacitet (kondition).
 3. Dina medarbetare får behålla sin kunskap lättare då deras minne förbättras. Forskningen har visat att nybildning av viktiga celler i hjärnans minnescentrum (Hipppo campus) stimuleras av träning.
 4. Fysisk aktivitetsnivå och ökad självkänsla hör ihop! Vem vill inte ha en medarbetare som tror på sig själv?
 5. Individer som är regelbundet fysiskt aktiva minskar risken för att drabbas av depressioner, ångestsyndrom samt till viss del stressrelaterad psykisk ohälsa.
 6. Dina medarbetare kommer sova bättre! Vem vill inte möta en utvilad kollega på morgonen? (1-6)
 7. Det trollar bort anledningen; ”jag hinner inte”. En av de vanligaste anledningarna till varför människor inte är fysiskt aktiva idag är att de anser att de inte har tid. Genom att göra det tillgängligt på arbetsplatsen stöttar och uppmuntrar du medarbetare att inkludera fysisk aktivitet i vardagen. Läs mer om ett av våra case här.  (4)
 8. Vill du blir attraktiv som arbetsgivare? En av de främsta anledningarna till varför man väljer sin arbetsplats som nyexaminerad visade sig nyligen vara ”Balans i livet och möjlighet att kunna träna på lunchen” .(5)

Kort och gott, En välmående medarbetare som är regelbundet fysisk aktivitet, inte bara mår bättre utan orkar göra sitt bästa på jobbet varje dag. Ni kan själva räkna ut vad det innebär för företaget i slutändan.

Källa:
All information från punk 1-6 i texten ovan är hämtad från FYSS*

 1. http://fyss.se/wp-content/uploads/2015/02/FYSS-kapitel_Biologiska-effekter-av-FA.pdf
 2. http://fyss.se/wp-content/uploads/2015/02/FYSS-kapitel_STRESS-och-FA.pdf
 3. http://fyss.se/wp-content/uploads/2015/02/FYSS-kapitel_FA-som-prevention.pdf
 4. https://www.twitchhealth.se/case/if-chefer-med-fokus-pa-produktivitet/
 5. https://www.finansliv.se/foretagskultur-avgor-for-unga/

Läs mer:
*FYSS är en informationsbank för personal verksamma inom hälso- och sjukvården och består av en sammanfattning av dagens kunskapsläge om hur man kan förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd med fysisk aktivitet. Allt som nämns är vetenskapligt förankrad.

Vill du läsa mer om vad fysisk aktivitet gör för din och dina medarbetares hjärna så rekommenderar vi boken Hjärnstark, skriven av överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen.
http://www.adlibris.com/se/bok/hjarnstark-hur-motion-och-traning-starker-din-hjarna-9789173630788

Emelie Backlund, leg. fysioterapeut och projektledare

070-734 45 93

 

Meny