Twitch testar applikationen FMTK

FMKT, Försvarsmaktens träningsklubb är en av flertalet träningsforum via webb & applikation i telefonen. För många av de anställda inom Försvarsmakten är träning en obligatorisk del i jobbet och samtliga anställda har möjlighet till träning på arbetstid. Man har lång erfarenhet, kunskap och positiv träningskultur inom myndigheten som man med FMTK vill dela med sig av till allmänheten för att främja hälsa och friskvård.

FMTK lanserades internt inom Försvarsmakten i juni 2015 men öppnades upp för allmänheten med en bred marknadsföring i mars 2016. Applikationen fick stor uppmärksamhet och hamnade snabbt på App stores topplista.

VAD ÄR FMTK?

FMTK, Försvarsmaktens träningsklubb är en internetbaserad kostnadsfri träningsklubb. Du skapar ett personligt konto för att gå med i klubben antingen via hemsidan eller genom gratis nedladdning av applikationen i de flesta smartphones. Klubben innehåller ett flertal delar men bygger sitt upplägg på att du skall kunna träna vart du än befinner dig, med kroppen som belastning i enkla men utmanande funktionella övningar.

Under Twitch testperiod är det den kostnadsfria applikationen som har använts. Denna innehåller personlig profil, övningsbank, pass, utmaningar, program och möjlighet att ha kontakt med träningskompisar som också är medlemmar i klubben.

Övningsbank

Övningsbanken innehåller många olika övningar där du jobbar med kroppen som belastning. Du kan filtrera sökning av övningar utifrån om du vill träna styrka, kondition eller rörlighet samt vilken del av kroppen du vill jobba med. Varje övning presenteras med röst, text samt videoinstruktion. När du valt övning kan du på de flesta även välja nivå utifrån intro, standard och avancerad.

+    En bra inspirationskälla till att prova nya övningar där tydliga instruktioner för ett korrekt utförande presenteras.

    Förekomst av otydliga videoinstruktioner.

PassIMG_10922

Varje dag publiceras ett nytt träningspass & bland uppladdade pass hittar man allt från rörlighetsträning till kondition och tuffare styrkepass. Sökning bland passen kan göras genom att filtrera utifrån önskad träningsform, tid och intensitet. Passen har fyndiga namn och man ser tydligt hur många övningar aktuellt pass innehåller, intensitetsnivå från väldigt lugnt till max samt tidsåtgång för passet visas.

För varje pass finns vidare info att läsa och man kan få en överblick över upplägget innan man kör igång. När du väl startar passet får du tydliga röst- och videoinstruktioner på hur du ska utföra aktuell övning.

 

+   Enkla pedagogiska moment för att hitta bland övningarna. Fördelaktigt med både röst och video samt bra med möjlighet att kunna svepa sig vidare till nästa övning om man slutför övningarnas repetitioner snabbare än vad som görs i videon.

–    Förekomst av otydliga videoinstruktioner för korrekt utförande. 

Utmaningar

Här kan du utmana dig i olika styrkemoment för att registrera ett startläge som du sen kan följa upp. På vissa av utmaningarna kan du välja nivå utifrån intro, standard och avancerad.

+    Enkel uppföljning av utveckling.

–     Ett flertal övningar är svåra att hålla bra teknik i under längre tid utan någon som håller koll (gör således fördelaktigt med en träningspartner)

IMG_1086 Twitch testpilot provar en av utmaningarna: planka så länge du orkar!

Program

FMTK innehåller även 4 olika program som sträcker sig över flera veckor med hela veckoupplägg för träning. I dagsläget består passen av ”3 pass i veckan”, ”Inför militär grundutbildning” ”Kom igång” och ”Utmanaren”. Programmen är ej testade av Twitch testperson.

Socialt/Vänner

Appen hittade inga vänner.

APPEN I SIN HELHET

All utförd träning statistikförs under ens profil så man kan följa hur mycket träning man utför inom varje träningsform, snitt tid osv. Man kan välja att göra sin profil offentlig och dela med sig av sin träning. Appen är väldigt påkostad och har också ett snyggt, enkelt och pedagogiskt upplägg. Där finns många valmöjligheter och enkelheten i träningen gör den ytterligare lättanvänd.

Målgrupp

Pass och träning finns på alla nivåer, från nybörjare till van motionär. Träningen är enkel att genomföra och kräver inget av användaren förutom lite yta och kläder som går att röra sig i. Alla övningar har tydliga instruktioner som är enkla att följa. Helheten av applikation känns dock riktad till människor som är redan är intresserade av att träna och röra på sig där budskapet är att träna effektivt och funktionellt. Appen passar dig som vill få inspiration till enkel, funktionell träning, enstaka övningar, hela pass och till och med kompletta program.

Twitch testperson provar passet "Dynamiten"Twitch testpilot provar passet ”Dynamiten”

Träningseffekt

Upplevd effekt är att appen motiverar till att prova nya saker genom enkla, färdiga pass med tydliga instruktioner. Även möjligheten till uppföljning av träningen verkar positivt för motivationen. Överlag är det en perfekt träningskompis när man t.ex är på resande fot och inte har tillgång till sin vanliga träning.

Sammanfattning

+ Enkel och lättillgänglig träning med tydliga och enkla instruktioner båda i film och text. Snygg, enkel, pedagogisk design.

Att man inte hålls inloggad på sitt konto när man väl loggat in en gång, skapar ett hinder av användning vid glömda lösenord. Vissa videoinstruktioner kan göras tydligare.

TESTPILOTENS SUBJEKTIVA BETYG

” Väl värd att ladda ner för att få tips och inspiration till funktionella, enkla träningsövningar, hela träningspass eller program att följa. Här finns något både för nybörjare och vana motionärer. FMTK har ett brett innehåll och har nu även en podd kopplad till sig, utvecklingen breddar sig för att delge mer av sin kunskap till allmänheten vilket är ett fantastiskt initiativ för en bättre hälsa för alla som har vilja att ta till sig.”

Elsa Harrysson, Twitch testpilot

    Vill du ha mer info?

    Meny