Pandemin har gett oss nya vanor för videomöten och distansarbete, men ergonomin släpar efter. Vi fastnar lättare framför skärmen för länge där hemma med stelhet och smärta som resultat. Här är vår fysioterapeut Emelies 5 bästa tips som du kan börja använda redan idag!
På jobbet har de flesta av oss naturliga pauser – man går till ett konferensrum för ett möte, pratar lite med en kollega i korridoren eller vid kaffemaskinen. Hemma fastnar vi lättare framför datorskärmen under längre tider. Det kan ge oss ont i kroppen och fysiska besvär.
Variation är nyckeln
Många tror att det finns en perfekt arbetsposition och perfekta hjälpmedel, berättar Twitch Healths fysioterapeut Emelie Backlund. Men det är en missuppfattning, förklarar hon.
Det finns ingen perfekt position. Det bästa vi kan göra för kroppen är att ge den variation!
Kroppen är skapad för ständig rörelse. Så även om det är jättebra med externt tangentbord, extern skärm, höj- och sänkbart skrivbord och en bra ställbar kontorsstol, behöver vi fortfarande variera vår arbetsposition så ofta det går.
Bygg in arbetsväxling i din vardag
Vi behöver helt enkelt bygga in arbetsväxling i våra arbetsdagar. Emelies tips är att hitta olika miljöer där hemma och knyta ihop dem med passande arbetsuppgifter så att det kan bli en naturlig rutin att flytta runt och förändra hur man jobbar: stående, sittande och gående.
Kanske kan du ta vissa videomöten eller telefonmöten gående, inomhus eller på promenad utomhus?
Emelie rekommenderar att markera olika kombinationer av arbetsuppgifter och miljöer med olika färger i din kalender. Kanske ger du promenadmöten över telefon en blå färg, fokusarbete vid datorn grön färg och stående arbete vid strykbrädan där hemma orange färg.
Emelies 5 tips för hemergonomi
1. Växla arbetsposition under din arbetsdag.
Det här är det viktigaste av allt för att vi ska slippa att få ont i kroppen och fysiska besvär. Börja med en arbetsväxling per dag. När du lyckas: klappa dig själv på axeln och bygg sedan på med fler växlingar under en dag.
2. Skapa en systematik i växlandet.
Fundera igenom vilken sorts uppgifter du gör under en arbetsdag och vilka utrymmen du har att använda, både inne och ute. Var kan du stå, gå och sitta?
3. Genomför systematiken i din kalender.
Färgkoda uppgifter och möten t ex blått möte – promenerar, grön uppgift – sitter vid datorn, orange möte – stå upp vid datorn. Diskutera, berätta och kom överens i ditt team om hur ni vill göra så att alla har förståelse för varandras val och behov.
4. Lägg in pauser.
Fyll inte kalendern med vägg-i-vägg-möten utan skapa utrymme för pauser. Vi måste själva bygga in pauserna i jobbvardagen när vi jobbar hemma.
5. Bygg nya vanor.
Att börja växla position under en arbetsdag är en ny vana och det tar tid, som när vi börjar träna eller börja använda tandtråd. Ha tålamod, börja i liten skala och till slut sitter den nya vanan!
Förutom att växla arbetsposition regelbundet under arbetsdagen behöver du också få in åtminstone 150 minuter pulshöjande fysisk aktivitet i veckan och två motionspass där du tränar din muskelstyrka. Det är en viktig grund för fysisk hälsa.
Vill du veta mer om hemmaergonomi eller förebygga besvär hos personalen?
Vill du veta mer om hemma-ergonomi och hur du kan förebygga och minska besvär hos personalen? Lämna din mail så kontaktar vi dig!