Så bryter spelutvecklarna på Embark stillasittandet på hemmakontoret!

Hur löser man ergonomin när de flesta jobbar hemma? Den frågan har blivit extra aktuell i pandemitider. Vår kund Embark var snabba med att hjälpa sina medarbetare att få in rörlighet i arbetsvardagen.

Spelutvecklingsbolaget var redan igång med en holistisk hälsoinsats med fokus på fysisk hälsa när coronapandemin slog till under våren 2020. Planerna fick plötsligt omvärderas och ses över.

Embark var modiga, säger Twitch Healths kundansvariga Alexander Jansson och fortsätter: Många företag stannade till i början av pandemin men Embark ville vara proaktiva istället för reaktiva. 

Rörlighet på hemmakontoret

Efter att ha fokuserat på den fysiska arbetsmiljön och fraktat hem datorer och utrustning till alla medarbetare insåg Embark att det här med rörlighet under arbetsdagen var ett viktigt behov. Särskilt för ett företag som utvecklar spel och där alla medarbetare behöver använda sina datorer större delen av dagen.

Vi kom tillsammans överens om att köra ett livesänt digitalt föredrag för alla medarbetare; “Modern ergonomics – a lecture in physical and digital durability”.

Låga trösklar en nyckelfaktor

Föredraget innehöll både teori och praktik om hur man kan öka rörligheten när man jobbar hemma – på ett enkelt sätt.

Vi var överens om att det skulle vara låga trösklar för att delta, säger Alexander. Man skulle inte behöva någon annan utrustning än sin arbetsstol och ett bord för att delta. Ingen skulle behöva byta om i förväg eller duscha efteråt. 

Få igång blodcirkulationen

Syftet var att visa hur man lätt får igång blodcirkulationen under en arbetsdag hemma. Och påminna om hur man tänker på rörlighet och hållning på hemmakontoret så att man slipper fastna i en och samma arbetsställning länge.

Min kollega Emelie Backlund som höll i passet bjöd också på konkreta tips om den digitala ergonomin, säger Alexander. Hur man håller rent på datorns skrivbord till exempel, något som kan låta enkelt men som inte alltid är det.

Intresset och uppslutningen från Embarks strax över 100 medarbetare blev stort. Passet var en variant av Twitch Healths “Mobility at home”. Strax efteråt höll Twitch Health även en föreläsning om nutrition och sedan när vädret blev varmare drog man igång uteträningspass för medarbetarna.

Ergonomipasset uppskattades av våra anställda, då det gav tips och information hur man enkelt kan förebygga skador som uppstår vid för mycket stillasittande, säger Sofi Wendel, Executive Assistant/Studio Assistant på Embark.

Gör arbetsväxling till en vana

Att hitta sätt och rutiner för att växla arbetsposition mellan varven är extra viktigt nu när många jobbar hemma. Inga kollegor eller fikapauser påminner oss om att resa oss upp och gå några steg med jämna mellanrum. 

Här kan organisationer göra mycket för medarbetarnas hälsa och prestation genom att utbilda och leda ett arbete där man gör rörelse under arbetsdagen till en ny, god vana, säger Alexander Jansson. 

Vill du veta mer om ergonomi och rörelse i arbetsvardagen?

Läs vår fysioterapeut Emelie Backlunds 5 bästa tips för hemergonomi här.

    Vill du ha mer info?

    Meny