Chefen, semestern och hjärnan på lågvarv

Vår hjärna är helt fantastisk. Den har förmågan att lära nytt, lösa problem, bilda nya hjärnceller och mycket mer. Dock tål inte hjärnan inte hur mycket som helst och behöver, precis som våra muskler, både belastning och vila. Sommar och semester har naturligt varit en period av vila. I vår relativt gränslösa nutid kan det, semester till trots, vara en utmaning att koppla av.

Vi gör här inga anspråk på hur du privat ska hantera dina sociala medier, tv-tiden och din eventuellt fullspäckade semesterkalender. Däremot kan det vara värt att ägna en stunds reflektion.

En kultur som främjar hälsa

Istället kan vi fokusera på vad arbetsplatsen kan göra för att medarbetarna ska kunna koppla av på semestern. En av faktorerna för framgångsrikt hälsoarbete är att skapa en kultur som genomsyras av val och beteenden som främjar hälsa. Ledarens agerande påverkar kulturen och därmed hälsa i teamet. Detta ämne har även diskuterats i podden Health For Wealth, bland annat i detta avsnitt.

Led på rätt sätt

Genom ditt ledaragerande kan du påverka dina medarbetares möjligheter att koppla av från arbetet. De här tipsen kanske du har hört förut men är värda att påminna om:

  • Kom överens med dina medarbetare om vad som gäller under semestern och var tydlig med det. I vilka situationer är det ok att kontakta en medarbetare under semestern och i vilka situationer är det inte det?
  • Var själv konsekvent i ditt agerande i enlighet med vad som gäller i ditt team.
  • Ibland vill chefen rensa sitt bord genom att skicka diverse ärenden vidare. Tänk efter vilka signaler det sänder och vilka konsekvenser det får för medarbetaren innan du mailar.
  • Till sist, hjälp din hjärna och kropp att återhämta sig genom att göra det du tycker om. Hjärnan och kroppen gillar rörelse, att spendera kvalitetstid med familj och vänner och ett stundtals nedvarvat nervsystem lika väl som utmaningar där nya färdigheter utvecklas.

Vi på Twitch önskar dig en riktigt skön sommar och semester!

Fredrik Karlsson VD

0704534186

Meny