
Vill du utveckla hälsoarbetet på ditt företag? Lämna din e-post så tar vi kontakt!
Ett framgångsrikt hälsoarbete kräver en tydlig målsättning, systematiskt arbete med rätt aktiviteter, smart kommunikation, rätt ledaragerande, tydliga roller och resurser. Vi sammanfattar här framgångsfaktorer i hälsoarbete på företag utifrån forskning och konkreta cases som visat mätbar effekt.
I 1000-tals behovsanalyser på företag har vi frågat hur företag arbetar med hälsofrågor. Svaret blir ofta ”vi gör mycket”. Den ansvariga på företaget, vanligen HR-chef, berättar vidare att man satsar på hälsoundersökningar, EAP:s, ergonomi, sjukvårdsförsäkring, sponsrar motionslopp, erbjuder friskvårdsbidrag med mera. Enligt en undersökning som PWC gjorde 2012 uppgav 9 av 10 svenska företag att de arbetar med friskvårdsbidrag och 8 av 10 erbjuder aktiviteter utöver detta. Vi har under de fem år som gått sedan dess inte observerat något som tyder på att det har ändrats. Samma mönster ses i USA även om valet av aktiviteter skiljer sig något från Sverige (1).
Företag spenderar alltså en icke oansenlig summa pengar på hälsorelaterade aktiviteter, med en i grunden positiv avsikt. Vi kan konstatera att hälsoarbete på arbetsplatsen kan vara lönsamt givet att det bedrivs på ett visst sätt. Innan vi går vidare vill vi definiera ordet ”hälsoprogram” och även vad framgång i det här sammanhanget betyder?
Hälsoprogram är en direkt översättning av Employee Health Promotion Programs eller Corporate Wellness Programs. Med hälsoprogram (samt hälso-, arbetsmiljö och friskvårdsarbete) menar vi här initiativ från arbetsgivaren med syfte att öka hälsa, förbättra arbetsmiljö och välbefinnande hos medarbetarna samt även gynna företagets verksamhet. Hälsa definieras som såväl fysiska och mentala som sociala faktorer.
Vad menas med framgångsrikt hälso- och friskvårdsarbete? Här finns inga entydiga definitioner men ett hälsoprogram kan anses vara framgångsrikt om företaget når, med programmet, uppsatta mål.
En vanlig utmaning är att många företag saknar tydliga och mätbara mål med relevanta utfallsmått inom hälsoområdet. Chefers uttalanden i systematiska intervjuer (1, 2) och våra erfarenheter ger dock samma svar på frågan om mål och önskad effekt med företagets hälsoprogram. De förväntade effekterna som nämns är t ex ökad produktivitet, minskade kostnader för frånvaro, minskad hälsomässig riskgrupp, förändrade beteenden, förbättring avseende testvärden (blodtryck, kondition, BMI osv), hög deltagandegrad/engagemang, ROI, medarbetarens upplevelse med mera.
Några vanliga misstag i hälsoarbete på företag:
Vill du utveckla hälsoarbetet på ditt företag? Lämna din e-post så tar vi kontakt!
Om du funderar på att förbättra eller starta ert nuvarande hälsoarbete ökar chanserna till framgång avsevärt om ovan framgångsfaktorer är på plats. Omvänt, dvs om ovan inte är på plats är sannolikheten relativt hög att hälsoarbetet inte bedrivs effektivt och inte heller kostnadseffektivt. För att skapa och mäta framgång i hälso- och friskvårdsarbetet krävs en tydlig målsättning, ett genomtänkt, väl sammansatt och systematiskt program som använder evidensbaserade komponenter.
Det är ur ett vetenskapligt perspektiv en mycket stor utmaning att i en verklig miljö isolera vilka insatser i ett hälsoprogram som ger effekt och vilken effekt en specifik aktivitet så fall ger eller inte ger. Påverkan från så kallade confounders kan vara allt från konjunktur till affärsläget för företaget, omstruktureringar, vad Donald Trump hittar på osv. Det finns dock ett antal intressanta studier och best practise att följa vid design av hälsoprogram. Vi nämner här i 5 nycklar för ett framgångsrikt hälsoarbete. För fördjupning, se referenslistan nedan (2, 3, 4, 5, 6, 7).
Lycka till med hälsoarbetet!
Fredrik Karlsson, vd Twitch.