Hälsofrämjande praktisk tillämpning av vetenskap + Myter inom kost del 1

I årets första inlägg berättade Twitch VD Fredrik Karlsson att vi eftersträvar att minska gapet mellan kvalitativ vetenskap och praktiskt tillämpning. Vi ser ökad kunskap som en viktig faktor för att minska detta gap hos både företag, konsumenter och inom idrottsvärlden. Därför kommer denna blogg att delge kunskap om relevant forskning samt tipsa om hur den kan tillämpas praktiskt i vardagen för att främja hälsa.

Det cirkulerar många myter inom kost och vi kommer inleda 2016 med att ta reda på om det finns några vetenskapliga belägg bakom några av dessa myter. Idag börjar vi med del 1 av 4.

 

Myter inom kost del 1: ”Det är hälsosamt att äta varierat!”

Ett vanligt förekommande påstående är att en varierad kost med ett intag av många olika livsmedel är positivt för hälsan. Detta påstående stämmer delvis eftersom en varierad kost behövs för att täcka näringsbehovet. Men vad betyder egentligen att äta varierat? Är det nyttigt att äta många olika typer av livsmedel och maträtter vid en och samma måltid? Faktum är att studier har visat att ju fler livsmedel och maträtter man har tillgång till vid en och samma måltid desto större är risken att man äter mer energi än man behöver [1].

Ett typiskt exempel på detta är bufféer och julbord med mängder av olika livsmedel. Det kallas passande nog för just ”bufféeffekten”; om man äter fritt från en buffé är risken betydligt större att äta mycket än om man bara väljer ett livsmedel eller en maträtt att äta av. Även variation av färg och form hos ett livsmedel ökar risken att äta mer, man äter till exempel sannolikt mer pasta om det är olika former (skruvar, tagliatelle, snäckor mm.) än om det bara är en form [2].

Att ha tillgång till många olika livsmedel och maträtter under en och samma måltid ökar alltså risken att äta för mycket energi, vilket på sikt leder till övervikt som är farligt för hälsan. Ur det perspektivet kan det alltså vara ohälsosamt att äta varierat.

TIPS – hur kan man som individ göra medvetna hälsosamma val utifrån denna information?

  1. Äta varierade livsmedel över tid för att tillgodose sina näringsbehov, variera maträtter och livsmedel vid olika måltider.
  1. Om man behöver undvika viktuppgång, gå ner i vikt eller eftersträvar viktbalans kan det vara en god idé att ta hänsyn till bufféeffekten genom exempelvis välja att äta enbart en eller ett par livsmedel/maträtter om det finns mycket att välja mellan.
  1. Om man behöver gå upp i vikt och saknar aptit kan man använda bufféeffekten för att trigga igång matlusten. Man kommer med största sannolikhet att få i sig mer energi och gå upp i vikt om man kan välja mellan många olika livsmedel och maträtter med varierande färger och former.

Daniel Berglind, PhD

Läs mer om hur bufféeffekten vid högtider kan påverka vikt över tid!

Nästa vecka kommer vi att undersöka myten om att man bör äta ofta för att gå ner i vikt och öka din energiförbrukningen.

Referenser:

  1. Rolls, B.J., E.A. Rowe, and E.T. Rolls, How sensory properties of foods affect human feeding behavior. Physiol Behav, 1982. 29(3): p. 409-17.
  2. Rolls, B.J., P.M. Van Duijvenvoorde, and E.T. Rolls, Pleasantness changes and food intake in a varied four-course meal. Appetite, 1984. 5(4): p. 337-48.

 

    Vill du ha mer info?