Påståendet att många små måltider utspridda över dagen höjer din förbränning och är bättre för viktminskning är felaktigt. Det bygger på observationer från studier som visar ett samband mellan att äta ofta och vara hälsosam samt att äta mer sällan och vara mindre hälsosam. Men bara för att det finns ett samband betyder inte det per automatik att de är hälsosamma på grund av att de äter ofta eller mindre hälsosamma för att de äter mer sällan.
Det finns alltså ingen direkt vetenskaplig evidens som pekar på att det är bättre för viktminskning eller ökad energiförbrukning att äta ofta jämfört med att äta mer sällan [1]. Det verkar tvärt om som att det finns fler fördelar med att äta mer sällan (t.ex. 3ggr/dag) då det minskar aptiten, har ämnesomsättnings- och hormonella fördelar jämfört med ett mer frekvent ätande. Även längre perioder av fasta (13-24h) har visat sig ge positiva effekter på en rad olika hälsomarkörer [2].
Med andra ord finns det större vetenskaplig evidens för framgångsrik och hälsosam viktnedgång med periodisk fasta eller att äta färre måltider per dag än om man äter många måltider.
Klicka här för att läsa om myter inom kost del 1: ”Det är hälsosamt att äta varierat!”
Daniel Berglind, PhD
Referenser:
- Bellisle, F., R. McDevitt, and A.M. Prentice, Meal frequency and energy balance. Br J Nutr, 1997. 77 Suppl 1: p. S57-70.
- Hutchison, A.T. and L.K. Heilbronn, Metabolic impacts of altering meal frequency and timing – Does when we eat matter? Biochimie, 2015.