Härliga sommar – en aktiv semester

Nu är sommaren här och kanske ser du framemot lata dagar på stranden eller att äntligen få komma ut till sommarstugan? Sommaren kan locka oss till andra vanor och det kan vara en utmaning att bibehålla de rutiner vi kämpat oss till i vardagen. Kanske ännu svårare kan det vara att börja med nya. Regelbunden motion och träning är viktigt året om och oavsett om du strävar efter att bibehålla din nuvarande form eller att komma igång med träningen kan det vara bra att inte krångla till det för mycket.

Sedan länge är det känt att människans motivation till beteendeförändring är en nyckelfaktor för att lyckas. Hur villiga vi är att genomföra en förändring och hur mycket energi vi är redo att lägga ner på förändringen påverkar utfallet [1]. Vad vi inte alltid har i åtanke är att beteendeförändringar även behöver faciliteras! För att framgångsrikt genomföra en beteendeförändring behöver utförandet vara enkelt [2].

Fysisk aktivitet under sommaren ska alltså inte bara vara motiverat för att uppnås utan även lätt!  Med det sagt kan vardaglig motion och aktiviteter anpassade för sommaren som att gräva i trädgården, ta promenader på stranden eller leka med barnen vara viktiga inslag av fysisk aktivitet som kan ta större plats under sommaren.

Har du redan en träningsrutin rekommenderar vi att du håller fast vid din träning då det blir det lättare att upprätthålla träningen på lång sikt, även efter sommaren. Att behålla vanor är enklare när de utövas under lång tid och det är svårare att bygga upp styrka och kondition än att bibehålla den. Om du upphör helt med träningen under några sommarveckor kan tröskeln för att komma igång igen bli betydligt högre!

 

Nedan följer några tips för en aktiv sommar och semester:

  1. Planera för dina aktiviteter.
  2. Involvera familjen eller dina närmaste i planerna och prova aktiviteter tillsammans.
  3. Bejaka vardagsmotionen lite extra i sommar.
  4. Prioritera att regelbundet göra någon mer intensiv aktivitet (ex 1-2 ggr per vecka). Oavsett om det är att löpträna, följa träningsprogrammet eller göra ett yogapass.

 

Ha nu en härlig sommar och glöm inte att all aktivitet räknas!

 

Referenser:

1. Ajzen, I. (1991). The Theory of Planned Behaviour. Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 50, 179-211.

2. Fogg, BJ. (2009). A behavior model for persuasive design. Persuasive 2009, The 4th International Conference on Persuasive Technology, 40.

    Vill du ha mer info?

    Meny