Vad är nytt inom företagshälsa?

Anställdas hälsa är för 6:e året på raken topp som önskad organisationsvärdering i Sverige. Som god 2:a på listan önskar man se balans mellan hem/arbete, detta enligt Sverigestudien 2017 som nyligen publicerades. Kidnappade hjärnor, medarbetarupplevelsen aka employee experience befäster sin ställning som buzzword och trend inom HR och fastighetsbolag intresserar sig för hälsa. Läs mer om det vi finner extra intressant inom företagshälsa just nu!

Anställdas hälsa som önskad värdering

När data från Sverigestudien 2017 presenterades var anställdas hälsa i topp som önskad organisationsvärdering, precis som det har sett ut sedan 2011. Sverigestudien är politiskt obunden och syftar till att skapa en bred dialog om Sveriges utmaningar och möjligheter. Balans mellan hem/arbete återfanns på plats nr 2 över önskade organisationsvärderingar, något som också har framgått av Universums undersökning Företagsbarometern där studenter är målgrupp. Här finner du hela listan över önskade organisationsvärderingar i Sverigestudien 2011-2017.

Som mätmetod för Sverigestudien används Cultural Transformation Tools (CTT) utvecklat av Barrett Values Centre. CTT är ett internationell erkänt verktyg för mätning och synliggörande av kultur och värderingar. Läs mer om CTT här.

Employee Experience buzzword och trend

Employee Experience har satt sig som buzzword och HR-trend. Forbes listade employee experience som en av 10 HR-trender för 2017. Läs här hur Susan Peters, Senior Vice President, Human Resources på General Electric definierar employee experience.

Deloittes undersökning rankar employee experience som en kraftig trend med exempel på data saxat från rapporten 2017 Deloitte Global Human Capital Trends

Nearly 80 percent of executives rated employee experience very important (42 percent) or important (38 percent), but only 22 percent reported that their companies were excellent at building a differentiated employee experience.

Vidare skriver man ”Fifty-nine percent of survey respondents reported they were not ready or only somewhat ready to address the employee experience challenge.” Vi kan konstatera att vi troligen inte har läst rapporter där employee experience listas högt. Givetvis på grund av att millennials, vilka som generation anses värdesätta upplevelser i livet (inklusive jobbet förstås) högt, blir fler på våra arbetsplatser.

Är din hjärna kidnappad?

Tänk dig in i situationen där du fått en notifiering från Facebook, kanske är en vän som taggat dig i en bild. Du börjar undra vad det är för bild, vilka är med på bilden, när togs den, är det en bra bild eller är den i värsta fall riktigt dålig? Hur som helst så är det svårt att avstå från att klicka på notifieringen och titta på bilden. När du väl har gjort det och ska återvända till det du höll på med innan så har det gått 25 minuter. Känner du igen dig? I så fall har din hjärna blivit kidnappad.

En hel del uppmärksamhet och medvetenhet har börjat skapas runt detta. En av de som går i täten för detta är ex Google-anställda Tristan Harris som startat initiativet Time Well Spent som är en ideell organisation med grundare från tech-industrin. Organisationen vill lösa problemet med våra kidnappade hjärnor. Titta även på Tristan Harris Ted X klipp där han berättar hur en handfull människor har makt över våra hjärnor. Klippet finner du här, titta gärna, det är Time Well Spent kan vi intyga.

Fastighet + hälsa = sant

Fastighetsbolag och FM-bolag vänder blicken mot hälsoområdet intresserar sig allt mer för detta. Under lång tid har vi sett en förflyttning mot aktiva arbetsplatser, läs gärna vår intervju med ett par av Sveriges vassaste forskare på området här.  Nu ser vi även att fastighetsbolag ser möjligheter inom detta område. Bland annat har Mitie presterat rapporten Workplace wellness: Why FM and Property are crucial players. Den 6 december genomför IFMA (International Facility Management Association) en konferens med innehåll där du kan lära dig mer om detta område. Temat är HR i utveckling och ett av talarpassen handlar om hur arbetsplatsen kan bidra till ökad välbefinnande.

Nyfiken på hur att prova på något nytt inom hälsa och friskvård. Lämna din e-post så tar vi kontakt!

 

 

    Vill du ha mer info?

    Meny