Twitch testar Soul Cycle

Soul Cycle är ett träningskoncept som erbjuder koreograferade spinningklasser. Soul Cycle marknadsför att de erbjuder en ”full body workout” då de har adderat vikter som ska aktivera överkroppen och koreografi för att träna bålen. Träningskedjan som startade sin första anläggning på W72 i New York City har expanderat kraftigt och även fått konkurrens i träningskoncept som startat både i USA och för en tid sedan även i Stockholm. Vi skickade iväg vår vd, Fredrik Karlsson till Soul Cycle på 12 West 27th Street för att testa.

Vad är Soul Cycle?

Soul Cycle W27 NYC

Soul Cycle W27 NYC

Soul Cycle är en spinningstudio i det övre segmentet avseende lokal och läge. I träningsavgiften ingår handduk, personlig hjälp att ställa in cykeln, handdukar, schampo och spinningskor. Kundupplevelsen börjar förstås långt innan passet och vårt möte med Soul Cycle startade på webben där vi möttes av en enkel och snabb bokning där vi fick välja plats i salen. Det givna valet var granne med fläkten. Betalning sker per pass eller via klippkort. Ett pass kostar 34 USD och en mindre rabatt ges från 5 klipp och uppåt. Det går även att köpa ett Super Soul 50-klipp för 3 500 USD, vilket gör att man får gå före i kön av bokningar och även full concierge enl deras webb.

Väl på plats välkomnades vi av mkt engagerad personal som berättar hur allt fungerar förutom att rummet där man låser in sina grejer är en mixed zone vilket vår testpilot kvickt lärde sig av de andra tränandes blickar. Väl ombytt blir du visad till salen och hjälp att ställa in spinningcykeln som även går att köpa via webbshopen tillsammans med kläder, skor och annat Soul Cycle-merch.

När det gäller kundservice och engagemang har träningsanläggningar i Sverige en del att inspireras av.” Citat Twitch testpilot.

Passet

Soul Cycle satsar mycket på att instruktörerna bygger sin egen publik och rockstjärnestatus. Förstås är det smart att låta instruktörerna skapa starka relationer med deltagarna då det visat sig att ett av de vanligaste skälen till att en medlem slutar på en träningsanläggning är bristen på kontakt med någon på gymet. Passet vi testade leds av instruktören Lily som kliver in i salen samtidigt som volymen på musiken höjs till nivån av ett rocknroll-gig. Passet körs sedan som en spinningklass med koreografi där täta transitioner mellan stående, sittande och tyngpunktsförflyttningar bak/fram och sida/sida görs i takt till musiken. Klassen innehåller också stående spritar med mkt hög kadens vilket kan vara svårt för nybörjaren. Passet avslutas med de små hantlarna (1 kg) där boxning i luften varvas med statiska övningar för axlarna. Det börjar bränna lite i axlarna under den ca 2-3 minuter långa sekvensen med hantlar men någon verklig styrketräningseffekt uppnås knappast. Efter passet leder instruktören stretching och därefter stannar Lily till långt efter passet för det gör alla rockstjärnor som värnar om sina fans.

Målgrupp

Eftersom passet innehåller en del koreografi och stående sprintar i hög kadens rekommenderar vi att du åtminstone har gått på några spinningpass innan du testar. I övrigt lämpar sig passet för den som vill träna kondition, gillar koreografi, hög musik, inspiration och har 34 USD att lägga på ett träningspass.

Deltagarna på passet vi testade var framför allt kvinnor vilket inte är ovanligt särskilt när det gäller gruppträning med inslag av koreografi.

Träningseffekt

Att passet enligt marknadsföringen ska ge en ”full body workout” inklusive styrketräning för överkroppen och bålträning är felaktigt. Med tanke på träningseffekt bör passet ses som ett rent konditionspass. Pulskurvan för vår testpilot nedan visar också att han legat på 80 % av maxpuls eller högre under drygt 25 minuter av passet vilket är tillräckligt för att ge en konditionstränande effekt. Någon styrketränande effekt för överkroppen uppnås knappast med tanke på den lätta belastningen och väldigt korta arbetstiden.

Heart Rate, Soul Cycle, FK, Twitch

Heart Rate, Soul Cycle, FK, Twitch

Sammanfattning, plus/minus

+ Plus för engagerad personal, snygga lokaler, inspirerande miljö och att man kan träna utan medlemskap.

– Minus för till viss del vilseledande reklam avseende träningseffekt, träningsblocket med hantlar, dålig luft i lokalen med koppling till priset.

Testpilotens subjektiva betyg

”Soul Cycles discospinning är värd att testa om du är på resande fot, vill testa något nytt och gillar koreografi. Passet är sannolikt kul för den som gillar spinning där man kör mycket umpa-umpa med axlarna. När det gäller kundservice och engagemang har träningsanläggningar i Sverige en hel del att lära och inspireras av.” Citat Fredrik Karlsson, Twitch testpilot.

    Vill du ha mer info?

    Meny