Så ser världens hälsosammaste arbetsplats ut – ta en titt!

Tänk dig att du arbetar på ett företag där du har 2 timmar lunchrast mitt på dagen. I restaurangen serverar kockarna en utsökt, hälsosam lunch som kostar dig 1 USD och du har fri tillgång till ett hälsocenter i världsklass. Vad skulle det betyda för dina livsstilsval? Skulle du ta dig 30 min från kontoret för att få tag på skräpmat eller tillbringa lunchen stillasittande när dina kollegor deltar i ett inspirerande träningspass?

Chansen att de anställda på ett sådant företag gör hälsosamma val är större än på företaget som serverar godis, läsk och skräpmat på kontoret. Tröskeln till fysisk aktivitet sänks också avsevärt om träning kan göras på arbetsplatsen. Detta då många uppger att tid är en av de största hindren att vara aktiv.

Platsen vi beskriver är Wellness Village, Technogyms huvudkontor i Cesena, Italien. Wellness Village har bland annat benämnts världens hälsosammaste arbetsplats av Forbes Magazine. Vi blev nyfikna på det och besökte kontoret, pratade med några av medarbetarna, testade träningspass, lunchrestaurang och såklart drack vi gott italienskt kaffe. Läs och låt dig inspireras!

Vad är Wellness Village?

Om du tränat på gym är det troligt att du använt utrustning från Technogym. Även om företaget är mest kända som tillverkare av träningsutrustning fokuserar man även nuförtiden på e-hälsa bland annat genom produkten My Wellness Cloud. Wellness Village är Technogyms huvudkontor utanför Bologna i Italien. Företagets mission anger företagets riktning:

Our mission is to help people feel well by promoting a wellness lifestyle that is dedicated to optimal physical and mental wellbeing.”

Företaget grundades 1983 av Nerio Alessandri som tillsammans med sin bror tillverkade den första gymmaskinen i familjens garage. Nerio Alessandri är fortfarande företagets vd vilket man stolt lyfter fram när vi träffar medarbetare från företaget.

Wellness Village utgör en del av projektet “Romagna-Wellness Valley” som startades 2003 med målet att skapa Europas första ”wellnessdistrikt”. Ett levande laboratorium med målet att öka livskvalitet för människor i området likväl som att öka organisk odling med mera.

Fredrik Karlsson, Twitch svettas på Skillbikeklass

För medarbetaren i Wellness Village erbjuds inspirerande utomhusmiljö för rörelse, ”nudges” för hälsa på kontoret, ståbord och fitballs i konferensrummen och ett hälsocenter i toppklass där den senaste träningsutrustningen och träningspassen erbjuds fritt. Vad sägs om att delta i ett Skillbike-cykelpass, egen träning i Biocircuit eller varför inte utmana kollegorna i rodd på lunchen?

I lunchrestaurangen serverar kockarna en välbalanserad lunch som kostar 1 USD för medarbetarna. Råvarorna är lokala och väljs efter säsong. Tallrikarna är inte större än en vanlig assiett vilket knappast en slump då detta helt naturligt begränsar mängden mat som serveras.

Alla delar och ytor i och utanför kontoret har andas hälsa. Inget har lämnats åt slumpen och varje detalj ser ut att ha valts med omsorg.

Varför är detta världens hälsosammaste arbetsplats?

Nu är detta en fråga som är svår att svara på och det beror förstås på vad man väljer att mäta. Men nog ligger det något i Forbes påstående. Det vi noterade är (arbets)platsens kompromisslösa design med fullt fokus på välbefinnande. Företagets mission genomsyrar verksamheten och man lever som man lär. På en direkt fråga svarar en av medarbetarna på Technogym att det inte är obligatoriskt att träna ”men om man jobbar på Technogym så tränar man”. Det är onekligen svårt att inte låta sig inspireras av miljön som helt och hållet uppmuntrar till hälsosamma val och försvårar ohälsosamma sådana.

Tydliga budskap: Välbefinnande enligt Technogym.

Även på andra företag ser vi ibland nudges för hälsa, helt ok hälsocenter och personalrestauranger, inspirerande utomhusmiljöer, hälsovisioner och i vissa fall även exempel på hur företag även engagerar kunder och andra branschaktörer i sina hälsoprogram etc. Det som utmärker Wellness Village är att man går ”all in”, på alla dessa delar, samtidigt och långsiktigt. Det märks tydligt att det inte är tillräckligt bra för Technogym att vara bara ”ok”, man eftersträvar toppklass, precis som företagets position som aktör i tränings-/hälsobranschen. Man signalerar tydligt att medarbetarnas hälsa inte går att kompromissa med, lika lite som designen och kvaliteten på ett löpband eller en cykel.

Vissa svenska företag har börjat inse att det går att påverka medarbetarnas beteenden, välbefinnande och produktivitet genom att designa kontor som uppmuntrar hälsosamma beteenden. Men än så länge är det inte ovanligt att design för hälsa stannar vid att ställa upp några skateboards mot väggen och köpa in ett foosballspel.

Omklädningsrum med lugnande atmosfär

Det är Technogym’s hängivenhet till hälsa vi inte har sett hos många andra företag och därmed sannolikt är en förklaring till benämningen ”världens hälsosammaste arbetsplats”. En annan viktig bidragande orsak är initiativet till Romagna Wellness Valley och att företaget vill påverka livskvalitet inte bara för sina kunder och medarbetare utan även för människor i hela regionen.

3 tips från världens hälsosammaste arbetsplats

Vad från Wellness Village rekommenderar vi att inspireras av eller testa på din arbetsplats?

1. Tydlig vision och målsättning

Diskutera varför ditt företag alls ska arbeta med hälsa och hur hälsoarbetet bidrar till företagets affär. Finns ingen koppling till affären så är risken stor att hälsoarbetet blir alltför kortsiktigt. Formulera en motiverande vision för hälsoarbetet och kommunicera den.

2. Detaljer och helhet!

Glädjen när vi noterade P-O Åstrands legendariska Textbook of Work Physiology i bokhyllan!

Som Deloitte skriver i sin rapport Global Human Capital Trends rör vi oss från ”Business Enterprise” till ”Social Enterprise”. I korthet betyder det att företag inte längre endast värderas på finasiell eller kvalitetsmässigt resultat utan i ökad utsträckning även på relationerna med kunder, medarbetare, leverantörer och samhället i stort. Wellness Village är ett tidigt exempel på hur ett företag engagerar sig i regionen, se ovan ang Romagna Wellness Valley och på så vis går i riktningen av en ”Social Enterprise”.

För att skapa positiva medarbetarupplevelser och därmed både engagemang samt slutligen effekt på hälsa är det viktigt att alla komponenter som utgör helheten är av högsta klass. Detta gäller t ex: Kommunikation, bokning av aktiviteter, miljöer för hälsa, kvalitet på tjänster och utrustning, kontinuerlig utveckling med mera. Tiden för gymmet i källaren, vilrummet för behandling och marknadsföring på ”lapp i hissen” är sedan länge förbi.

3. Designa kontoret för hälsosamma val

Tänk igenom hur ert kontor är utformat och vad som erbjuds. Samarbete mellan HR, kommunikation, fastighet, office mgmt, IT mfl för att få effekt. Ta några lågt hängande frukter som att ta bort direkt ohälsosamma val, t ex rensa ut godis, läsk, ibland till och med tobak från automater på arbetsplatsen. Inred ett hälsocenter eller aktivitetslounge som bjuder in till regelbunden rörelse. Jobba med nudges och synliga aktiviteter. Arbeta med att skapa förutsättning för en aktiv vardag, som t ex att erbjuda förvaring för cyklar, skåp för kläder för de som pendlar aktivt med mera.

Inspirerad? Läs mer om 3 viktiga framgångsfaktorer i företagshälsa och friskvård.

Viil du öka hälsa på din arbetsplats? Lämna din e-post så tar vi kontakt!

    Vill du ha mer info?

    Meny