Är det bättre med långa stavar i längdåkning?

Vi vill slå ett slag för att tillämpa vetenskap inom hälso-/friskvårdsarbete i näringslivet. Detta är förstås vår kärnverksamhet. Eftersom vi är mäkta intresserade av olika delar inom hälsa och träning vill vi även bidra med lite forskningsmässiga godsaker till den som är extra intresserad av detta område.

Om du är rejält insnöad på längdskidåkning och i synnerhet stakning så är detta en kort och troligen intressant nyhet för dig. Det har på senare år diskuterats om det är mer effektivt att använda långa stavar än kortare/mer traditionell längd vid dubbelstakning i längdskidåkning. Bland annat har Johnny Nilsson vid GIH sedan flera år tillbaka hävdat att längdskidåkaren skulle kunna öka sin rörelseekonomi med längre stavar. Detta bland annat genom effektivare nyttjande av ”stakmuskulatur” och lägre vertikal sänkning av bålen, då det senare är något som kostar energi. Johnny Nilssons forskning kan du läsa mer av i den någorlunda populärvetenskapliga boken ”Dubbelstakning – Längdåkning i klassisk stil”. Den som följt långloppscupen Ski Classics kanske noterade att Tord Asle Gjerdalen vann Marcialonga med stavar i skejtlängd. Det verkar alltså som att även elitåkare börjar anamma forskningsrönen.

Nyligen släpptes en norsk forskningsrapport där man lät 9 tävlingsåkare (medelålder 24 år och medel VO2max 76 ml/kg*min) utföra två identiska testprotokoll där de i det ena använde självvalda stavar (ca 84% av kroppslängd) och i det andra självvalda stavar plus 7,5 cm (resulterade i ca 88% av kroppslängd). I vart och ett av testen med de två olika stavlängderna fick försökspersonerna utföra en submaximal del och en maximal insats på 1 000 meter dubbelstakning på rullband. Syrekostnad och tid mättes bland annat. Studiens slutsats var att syrekostnaden blev lägre vid användande av långa stavar och det gick även snabbare att åka 1 000 meter med de långa stavarna. Lägre syrekostnad är positiv då det betyder bättre rörelseekonomi vilket alla som t ex vill åka Vasaloppet har nytta av. Referensen hittar du här.

Som vanligt ska man vara försiktig när man drar slutsatser och generaliserar forskningsrapporter av det här slaget. Notera att det är skidåkare med relativt hög kapacitet som deltagit och eftersom de är tävlingsåkare kan man anta att deras tekniska färdighet är bättre än motionsåkaren. Men för att ungefärligt citera Johnny Nilsson vid en presentation på GIH hösten 2015: ”Om du ska åka Vasaloppet; använd längre stavar, då kommer du snabbare från Sälen till Mora eller på samma tid men med mindre ansträngning. Dessutom får du ett 6-pack på köpet.” Med 6-pack syftar Johnny på en bättre aktivering av de raka bukmuskulerna i och med längre stavar. Lycka till med barmarksträningen!

 

    Vill du ha mer info?

    Meny